HomeSocialEt si cetera socialaVestul și zgâiala semidocților

Vestul și zgâiala semidocților

La sat, dacă primarul își vopsește gardul în verde, încet încet, tot satul are garduri verzi. Că o fi primarul cel mai răsărit din sat, că o fi trend-setăr sau avea niște vopsea rămasă în plus, nu știm exact. Când văd pornirea multora de la oraș, de a se zgâi peste uluci în Vestul Fantastic și iau ei seama la luciu și ștaif de suprafață : turbez.

Dragii mei consăteni, poate voi ați fost în copilărie terorizați de părinți cu argumente de genul: "Toți copiii poartă căciulă, poartă și tu" sau "Fata deșteaptă a lu' cutare uite ce face, fă și tu" și v-a intrat în cap că astea sunt argumente. Nu, nu sunt argumente, sunt sofisme, adică niște chestii străine de logică, dar care au efect. Alte exemple de sofisme ar fi "Să mor io de nu'i așa" sau "Gigel nu are dreptate fiindcă e stângaci".

Nici un om ceva mai instruit nu va lua în considerare pseudo-argumente de acest gen. Apoi, să crezi că dacă îți tragi o sutană și dai din cădelniță devi automat popă, e altă dovadă de dezorientare. Nu aduc argumente de liberal post-pașoptist, de genul "prin noi înșine". Atrag atența asupra unui detaliu, unde amărăștenii plecați la strâns dude prin Spania și Italia etc. ar avea un cuvânt mai greu de spus decât puțoimea zburată la city-break. Tocilarii au triumfat cumva, au joburi la corporație, dar au rămas la fel de înguști.

Ăștia care cumpără bilete la low-cost să vadă un weekend Barcelona sau Parisul au impresia că au înțeles Vestul și pentru că au văzut-o ei pe Madam Dior scărpinându-se în dos cu stânga, au decis că noi ăștia care ne abținem de la scărpinat dindărătul suntem înapoiați sau varianta în care Taica Armani halește cu două furculiție simultan și noi mârlanii folosim doar una. Civilizația nu e sinonimă cu nivelul de trai. Nivelul de trai e doar un aspect. Și pe mine m-a impresionat New York, dar n-am putut omite faptul că toți îmi păreau a fi cu nervii în batistă.

Aș da relaxul mediteraneean pe zbuciumul newyorkez? Niciodată. Câți dintre cei pro imitarea vestului citesc presa vestică? Mai sunt ăstia care sunt de părere că Nordul ar fi adevărata șmecherie. Vorbiți fraților cu români care trăiesc acolo și apoi veniți cu idei. Desigur, diversitatea necesităților e mare, sunt conștient că cei ca mine suntem o minoritate absolută, noi cei care preferăm să fim mai mult liberi cu riscul de a fi mai puțin protejați, cei care preferăm venituri mai modeste, dar mai mult timp, cei pentru care succesul nu constă numai în bunuri materiale și statut social. Noi ăștia nu avem un cuvânt de spus în democrația maselor păcălite de sistem.

Și totuși, fie că vine, fie că pleacă, lumina tot de la răsărit se trage. Cred, cu o anumită convingere și bazându-mă pe simple studii personale, că bucata asta de lume nu se va vestifica în sens rău, cel puțin pe durata vieții mele. Nu de alta, dar presimt că generația născută după 2000 are și aici, ca și în vest, o personalitate mai puternică și o independență a gândirii, mult mai zdravănă decât a predecesorilor, chiar dacă nu e la fel de "școlită" sau poate tocmai de'aia.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare