HomeStiriCarte semnată de Gâdea, Badea și Ciuvică: "Limba noastră-i...

Carte semnată de Gâdea, Badea și Ciuvică: “Limba noastră-i o comoară”

După succesul înregistrat de cărțile semnate de Andreea Pora (“Ghidul jurnalistului vertical la orizontală”) și de Robert Turcescu (“Jurnalism la 40 de grade”), o nouă apariție de pe piața cărții autohtone zdruncină, din temelii, notorietatea unor autori deja consacrați și vânduți în sute de mii de exemplare precum Mihaela Rădulescu sau Tudor Chirilă.

Este vorba despre nimeni alții decât Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică și Mircea Badea, cei trei fiind autorii volumului “Limba noastră-i o comoară”, publicată recent la editura Intact într-un tiraj de 7,4 milioane de exemplare, și lansată astăzi, de Ziua Internațională a Cărții. Conform descrierii de pe copertă, semnată de cei trei corifei de la Antena 3, cartea reprezintă “un produs cultural complex, care pune pe tapet problema utilizării limbii într-o lume băsistă. Ea combină, în cel mai pur stil post-modern, o dimensiune lirică (poezii și haiku-uri despre folosirea limbii în diverse situații sociale) dar și una de literatură motivațională, în doar 300 de pagini”.

La o primă frunzărire a volumului, pare evident că Gâdea, Badea și Ciuvică par nemulțumiți de nivelul de “limbism”, după cum îl numesc chiar ei, din presa românească. Carte se deschide cu o mică prefață autobiografică sub titlul generic “Portret al limbistului la tinerețe”, în care cei trei realizatori TV povestesc, cu lux de amănunte, cum au ajuns lingăi, dar și momentul emoționant al primei limbi pe care i-au dat-o lui Dan Voiculescu. Autorii continuă apoi cu câteva poezii de sensibilizare a cititorului, cu titluri precum: “Ce-ți doresc eu ție, dulce fudulie”, “Limba, file de poveste”, “De ce nu-mi lingi” sau “De câte ori, dom’ profesore…?”. Emoționant până la lacrimi este un haiku semnat de Mircea Badea, pe care îl reproduc în totalitate: “Limba mea toată/ Voiculescu ți-o dau/ Să moară Băse”.

Volumul se încheie cu o serie de mult-așteptate sfaturi din partea unor asemenea experți în domeniu, acesta putându-și găsi astfel cu ușurință loc și pe rafturile de literatură motivațională din librării. Astfel, cititorii sunt sfătuiți cu privire la anumite tactici și tehnici esențiale, între care voi numi doar câteva: “Care este momentul prielnic al zilei în care trebuie să-i dai o limbă șefului?”, “Țigara de după: mit sau realitate?” sau “Este limba ta compatibilă cu zodia șefului?”. Nu în ultimul rând, Gâdea, Badea și Ciuvică își încheie periplul în lumea limbilor cu un sfat foarte important: “Evitați să veniți la muncă atunci când șeful a comandat mâncare indiană sau mexicană. Nimeni nu trebuie să fie atât de stahanovist.”

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare